Illustratie

Vredeseducatie

4-1-vredeseducatieIk, die zo hou van mooie dromen, heb de laatste weken en maanden mijn hoofd gebroken over wat voor vele mensen een nachtmerrie was en nog steeds is. Oorlog.
Voor de provincie West-Vlaanderen mocht ik enkele illustraties maken in het thema van herinneringseducatie rond WO I. Een bijzonder boeiende opdracht maar tegelijkertijd enorm confronterend. Vooral als je ziet en leest wat er ook de dag van vandaag nog steeds gebeurt.
Hoe is het mogelijk dat we niet meer leren uit de geschiedenis? Dat geweld bij mensen steeds opnieuw een gigantische grootte aanneemt? De kruistochten, de heksenvervolging, de wereldoorlogen, het conflict in de Gazastrook, wat er nu met IS aan het gebeuren is… Bizar, maar waar macht groeit, daalt de moraal. De meeste mensen hebben waardebesef. Kennen mededogen, medelijden, … Hoe komt het dat deze waarden en daaruit voortvloeiende normen verdwijnen? Wanneer komt de draak uit de mouw?
Het verhaal van elke oorlog zou er één moeten zijn met een onmiskenbare vredesboodschap. Aan de hand van herinneringseducatie, verantwoorde herinneringen, draagt onze provincie hier toe bij. Leren uit het verleden met als vooropgesteld doel ‘respect’.
Het verwondert me als ik soms lees wat ik lees op sociale media. Hoe kan het dat het humane nog zo vaak geschonden wordt? Menselijke waardigheid… en soms wordt er geschreeuwd van rechts dat eigen volk op de eerste plaats komt (wat er op volgt wil ik hier zelfs niet typen)… maar hoe kunnen mensenrechten links of rechts zijn? Ze zouden geen onderdeel mogen uitmaken van een politiek debat. Net zoals je geen godsdienst kan aangrijpen om kanonnen en bommen te laten bulderen. Vaak tot afschuw van vele anderen die hetzelfde geloof belijden.
Met dit kaartje wou ik duidelijk maken dat ook de vijand een mens is van vlees en bloed. Een mens die meestal niet op eigen initiatief meevecht. Iemand die kan sneuvelen. Iemand die met hart en ziel verlangt naar vrouw en kind. Met huid en haar bij hen zou willen zijn. De man van. De vader van. Het verdriet aan beide kanten is vaak even groot.
www.west-vlaanderen.be/vredeseducatie
https://www.facebook.com/WOIindeklas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reflecterend illustreren

21 oktober 2016

Indien je niet van koekjes houdt kun je deze website helaas niet bezoeken.   Meer info